Az illóolaj-készítés rejtelmei
A növények különböző részeiben rejlő illóolajok nem mindig ugyanolyan minőségűek: sok száz, ezer év tapasztalata alapján szedik le a gyógynövénytermesztők ezeket a virágokat, hajtásokat, leveleket, gyümölcsöket éppen akkor, abban a hónapban, napban, órában, amikor a legtöbb és legjobb minőségű illóolajat lehet belőle kinyerni.
Erre több módszert is kifejlesztettek:
Lepárlás
Az egyik leggyakoribb kivonási módszer a lepárlás, amely során forró gőzt áramoltatnak keresztül a leszedett növényi részeken, amely kinyitja a sejtek közötti kis tokokat, ahol az illóolaj bújik meg. A kis aromamolekulák hozzátapadnak a vízgőz részecskéihez, így folytatják útjukat kis csöveken keresztül, ahol fokozatosan hűtik le a vizet. Ahogy hűl a víz, kiválik belőle az illóolaj, és a víz felszínén marad.
A maradék víz is telis tele van hatóanyaggal, de sokkal gyengédebb, mint az illóolaj, ez az ún. aromavíz, virágvíz vagy hidrolátum. Érzékeny bőrűeknek, gyerekeknek, időseknek inkább ezt ajánljuk, pl. levendulavíz, rózsavíz, narancsvirágvíz, citromfűvíz.
Préselés, hidegsajtolás
Általában a cirtusfélék gyümölcshéjából nyerik ki ezzel az eljárással az illóolajat, pl. a citromból, narancsból, bergamottból, mandarinból vagy a grépfrútból. A héjukat lehámozzák, átszurkálják, majd kipréselik.
Enfleurage
Ezt a drága és bonyodalmas eljárást akkor alkalmazzák, mikor olyan illóolajat szeretnének kinyerni, amely párolva elvesztené az illatát. (Ilyen pl. a jázmin, amelynek nagyon finom kis szirmai vannak.)
Ezért a virágokat olajos, zsíros tálcákra teszik, mivel a zsiradék magába szívja az illóolajat. Néhány óra vagy nap után összegyűjtik a zsiradékot (pomádét), és alkohollal kivonják belőle az illóolajat, majd elpárologtatják az alkoholt, így marad meg a tiszta eszencia.
Alkoholos kivonás
Egyes növényekből alkohollal oldják ki az illóolajat. Ilyenkor viszont más növényi alkotórészek is belekerülhetnek az alkoholba. A benzoefa, a tömjénfa vagy a mirha ragadós gyantájából is így oldják ki az eszenciát.
Szén-dioxidos kivonás
Folyékony szén-dioxiddal oldják ki az illóolajat a növényekből, és azért nem marad az eszenciában belőle semmi, mert a nyomás csökkentésével visszaalakul gázzá. Nagyon hatékony módszer, mert nem kell hozzá magas hőmérsékletre hevíteni a növényt.
Olajos macerátum
Hideg, zsíros olajba teszik a frissen szedett virágszirmokat, ezeket legfőképpen masszázsolajokhoz használják fel.
A megrendelés gombra kattintva a doTERRA webáruház felületére kerülsz, ahol doTERRA olajok között válogathatsz. Egy termék már a kosárban van, de természetesen ezt törölheted is vagy hozzá is tehetsz más termékeket, illetve böngészhetsz is az áruházban.